Sari la conținut
Home » Blog » 12 obiective turistice din Neamt

12 obiective turistice din Neamt

Județul Neamț este o regiune de munte, situată în Moldova. Cunoscut pentru frumusețea peisajelor și a obiectivelor turistice naturale, această zonă a țării este încărcată și de multă istorie, oferind turiștilor obiective de patrimoniu care merită să fie văzute. Fără îndoială, județul Neamț este unul dintre cele mai frumoase județe ale României.

1. Durau este o stațiune mică, dar primitoare și foarte frumoasă, iar cel mai spectacular lucru este ca în fața ta vezi superbul Ceahlau.

Masivul Ceahlău este cel mai înalt din Munţii Bistriţei, fiind situat pe teritoriul judeţului Neamţ, la mică distanţă de oraşul Bicaz şi de lacul Izvorul Muntelui.

Statiunea Durau este recomandată pentru odihnă și tratament. Factorii naturali sunt aerul curat, fără praf și particule alergice și atmosfera ozonată.

2. Cascada Duruitoarea se află în Parcul Național Ceahlău și este cea mai spectaculoasă cădere de apă din Moldova.

Cascada este situată la o altitudine de 1247 de metri, iar distanța față de stațiunea montană Durău este de aproximativ două ore de mers pe jos.

Această drumeție este de dificultate medie, ceea ce obligă vizitatorii să aibă echipament corespunzător de munte.

Intrarea în Parcul Național este contra cost, iar prețul biletului este de 6 lei.

3. Cheile  Bicazului sunt unele dintre cele mai frumoase chei cu acces pentru turiști, din România. Ele s-au format datorită unor eroziuni provocate de râul Bicaz și afluenții săi.

Cheile Bicazului sunt situate în Munții Hășmaș, fac parte din Parcul Național Cheile Bicazului și  fac legatura dintre Moldova și Transilvania.

Pe parcursul traseului se pot admira masivele stâncoase precum Piatra Pinteștilor, Piatra Altarului, Piatra Arșiței, dar și câteva stânci, cum ar fi Piatra Surducului, Peretele Bardosului și Poarta de Piatră.

Cheile Bicazului este o experiență în sine. Aici te poți bucura de peisaje rar întânite, iar drumul șerpuit, plin de serpentine, zidurile calcaroase și masivele stâncoase reprezintă elementele perfecte pentru o sesiune foto.

4. Lacul bicaz, numit și Lacul de acumulare Izvorul Muntelui este cel mai mare lac artificial amenajat pe râuri interioare din România.

Forma sa alungită poate fi observată aproape în întregime de pe Barajul Bicaz. Acesta unește Muntele Gicovanu cu Obcina Horstei și are o înălțime de 127 m. El poate fi vizitat oricând, dar pentru a vedea cele mai spectaculoase peisaje, răsăritul și asfințitul sunt momentele cele mai potrivite.

Pentru o vizită completă, nu trebuie să lipsească din program o plimbare pe apă. Lângă Baraj se află un port special amenajat pentru turiști. De aici se pot închiria bărci, vaporașe, șalupe sau hidro-biciclete.

Stânca Diavolului cunoscută de localnici și ca piatra teiului, deoarece în vârful ei a crescut un tei, este unul dintre cele mai ciudate obiective turistice naturale din România.

Una dintre legendele locale spune că acum mult timp, Diavolul a făcut un pact cu Dumnezeu. Acesta ii va lua locul atunci când va rupe o stâncă de pe Ceahlău.. Și așa s-a și întâmplat, doar că Diavolul, speriat de sunetul cucoșului care răsuna în văi, a scăpat stânca în apele Bistriței. Iar de atunci, tot încearcă să o ia de acolo.

Stânca este declarată monument al naturii din anul 1951. Ea se află în Poiana Teiului, în coada lacului Bicaz.

5. Masivul Ceahlau este așezat în inima Moldovei și se înalță puțin peste 1900 de metri.

Din Carpații Orientali, Masivul Ceahlau reprezintă unul din munții cu cea mai mare importanță turistică. El este situat în județul Neamț, la o mica distanță de orașul Bicaz și de stațiunea Durău.

Motivul principal pentru care Ceahlăul este străbătut, în special de pasionații de drumeții montane și nu numai, este faptul că, prin traseele sale, oferă posibilitatea de a admira toate cele trei arii protejate ale Parcului Național Ceahlău: Rezervaţia Ştiinţifică “Ocolaşul Mare”, Rezervaţia natural botanică “Poliţa cu Crini” şi Monumentele naturii “Cascada Duruitoarea” şi “Avenul Mare”.

În total sunt 7 trasee montane turisice și amenajate. Fiecare traseu oferă experiențe inedite și imagini spectaculoase.

În fiecare an, pe 6 august, se sărbătorește ziua muntelui Ceahlau, fiind singurul munte cu hram din țară.

6. Codrii de Arama reprezintă o arie naturală, protejată, de interes național.

Are o suprafață de 7 hectare și se află în Depresiunea Neamțului. Este o zonă împădurită și cuprinde în cea mai mare parte goruni seculari, vârsta celui mai bătrân exemplar este de peste 130 de ani. Alături de aceștia, se mai găsesc aproximativ 300 de specii de plante de o frumusețe rară. Pădurea Codrii de Aramă este un loc care trebuie vizitat, fotografiat și admirat.

7. Cetatea dacica Petrodava este situată la mai puțin de 4 km de Piatra Neamț, pe dealul Bâtca Doamnei. Ea reprezintă cel mai vechi monument istoric din această zonă, dovadă fiind faptul că ceea ce se mai poate vedea acum sunt câteva bucăți din zidul cetății. Concluzia istoricilor este că rolul cetății era unul defensiv, pentru a supraveghea Valea Bistriței. Iar despre modul în care a dispărut cetatea există puține dovezi, însă una dintre ipoteze ar fi că romanii ar fi incendiat fortificația.

Deși pare a fi un loc care la prima vedere nu oferă prea multe, mărturiile arheologice scoase la lumină în urma cercetărilor din ultimile cinci decenii, contrazic. Încărcătura istorică ar trebui să fie un motiv suficient de bun pentru o vizită la ruinele cetății dacice Petrodava, dar să nu uităm nici de priveliștea pe care dealul Bâtca Doamnei, înalt de 457 m, o oferă.

8. Cetatea Neamț este o creație moldovenească, aflată în marginea orașului Târgu Neamț.

Ea a fost construită în secolul al 14-lea, pe vremea lui Petru I și a fost fortificată în secolul al 15-lea de Ștefan cel Mare, el dând poruncă ca zidurile cetății să fie înălțate cu 6-7 m.

Pe zidurile de intrare ale Cetății, aflam istoria ei: “Cetatea Neamțului a fost construită în timpul lui Petru Mușat (1375-1391), în perioada consolidării statului medieval Moldova. Prima atestare documentară datează din 1395, anul în care regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, înainte de a fi infrânt de oștile lui Ștefan I Mușat la Hindău, emite un act de cancelarie.“7

Prețul biletului pentru vizitarea cetății este de 24 lei/ adult, 6 lei/ elevi, 12 lei/ grupuri de adulți sau studenți și este deschis de marți până duminică în intervalul 10-18, aprilie-septembrie și 09-17, octombrie – martie.

9. Zimbraria Dragoș Vodă, din Parcul Natural Vânători Neamț, este unul dintre puținele locuri din România unde puteți vedea zimbri, specie aflată în pericol din cauza vânării excesive. Pe lângă zimbri, mai este amenajată și o mini gradină zoologică, unde traiesc câțiva cerbi carpatini și lopătari, o căprioară și un urs.

Parcul se mândește cu 21 de zimbri, dintre care doar 4 pot fi vazuți de turiști, în țarcurile special amenajate. Restul sunt ținuți separat, într-un parc de circa 180 de hectare, unde zimbrii trăiesc în regim de semilibertate, cee ace înseamnă că se hrănesc singuri.

Ideea rezervației este repopularea padurilor din zonă. Pe măsură ce populația acestora crește, să fie reintroduși în mediul lor natural.

Zimbrăria poate fi vizitată zilnic, între 10-18, iar taxa de vizitare este de 8 lei/adult si 5 lei/copil. Pentru grupurile de peste 10 persoane, taxa este de 5 lei/ adult și 3 lei/copil.

În biletul de intrare este inclus și accesul în Parcul Național Vânători Neamț, parc ce se află la 1,2 km și are un traseu de dificultate redusă.

10. Palatul cnejilor se găsește în satul Ceahlău, din județul Neamț. Cu toate că numele ne duce cu gândul la o construcție grandioasă, acum mai putem vedea doar ruinele.

La început, palatul a fost așezare mănăstirească, curte boierească și loc de desfășurare a evenimentelor, unele dintre ele consemnate istoric.

Palatul a aparținut familiei Cantacuzino, însă, conform legendelor, aceștia ar fi fost blestemați după ce i-au alungat pe călugări din palat. După ce frații Cantacuzino au pierdut proprietatea, noi deținători nu au mai avut grija de el, astfel, acest loc a ajuns astăzi, o ruină.

Palatul cnejilor sau ce a mai rămas din el, reprezintă un obiectiv turistic foarte important pentru zona Moldovei și merită să fie vizitat.

11. Casa memorială Ion Creangă, care a devenit muzeu memorial încă din anul 1951, este unul dintre cele mai vizitate muzee din țară. O data ce intri în interiorul casei, cele două camera micuțe te poartă în timp, pe vremea copilăriei lui Nică. Lângă casă se găsește Parcul tematic, loc în care vizitatorii se pot întâlni cu personajele mult îndrăgite din poveștile pentru copii, scrise de Ion Creangă.

Pentru cei care vor să vadă unde a ascuns Ion Creanga pupaza din tei, casa memorială este deschisă pentru vizitat de marți până duminică în intervalul 10-18 din aprilie până în septembrie și 09-17 din octombrie până în martie. Taxa de vizitare este de 20 de lei pentru adulți, 5 lei pentru elevi, iar pentru studenți sau grupuri de adulți, 10 lei.

12.     Telegondola din Piatra Neamț are o lungime de 1915 m și poate transporta până la 8 persoane în fiecare dintre cele 22 de gondola cu o viteză de 6m/s.

Turiștii vor putea vedea panorama orașului, de asemenea  Ceahlăul, lacul de acumulare Bâtca Doamnei sau Muntele Pietricica nu vor lipsi din priveliștea pe care ți-o oferă o experiență cu gondola.

Programul este de luni până duminică, de la ora 10, la ora 20. Prețurile pentru adulți sunt între 20 și 30 de lei, în funcție de tipul biletului, care poate fi pentru o urcare, respectiv, o coborâre sau poate fi dus-întors. Iar copiii între 5 și 14 ani prețul biletului este între 15 și 20 de lei.

Sursa: amfostinvacanta.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide fereastra
1
💬 Doriti sa vorbiti cu noi ?
Scan the code
Salut👋
Te putem ajuta?