Sari la conținut
Home » Blog » Manastirea Petru Voda

Manastirea Petru Voda

La Manastirea Petru Voda se poate ajunge urmand drumul national DN 15 B de la Poiana Teiului spre Targu Neamt, din Valea Largului se desprinde in stanga, un drum de 10 km spre satul Petru Voda. Totodata pelerinii care vin cu trenul pana la Bicaz au posibilitatea de a lua autobuzele din spatele garii sau din centrul localitatii Bicaz.

Manastirea Petru Voda a fost construita la sfarsitul secolului al XX lea, la dorinta credinciosilor din satul Petru Voda si prin bunavointa autoritatilor locale care au pus la dispozitie, in poiana Hasca, terenul necesar constructiei. Cu toate ca in aceasta zona nu a existat niciodata vreun asezamant monahal, in anul 1990, s-a primit aprobarea pentru constructia manastirii Petru Voda.

In anul 1991 s-a inceput infiintarea manastirii Petru Voda, ridicarea constructiilor si organizarea obstei sub indrumarea a doi monarhi de la manastirea Secu, originari din Poiana Teiului. Unul dintre acesti monahi este fostul staret al manastirii, parintele Iustin Parvu, considerat de credinciosi ca fiind unul dintre cei mai cunoscuti duhovnici in viata. Desi in viata sa a trecut peste multe greutati, Parintele Iustin, a ramas mereu credincios credintei ortodoxe si neamului roman. Alaturi de parintele Cleopa Ilie de la manstirea Sihastria, parintele Iustin Parvu este unul din marii duhovnici din judetul Neamt.

In anul 2003 s-a inceput construcţia bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, care a fost lucrata de mesteri maramureseni, in stil maramuresean. Tot acestia au lucrat si partea din lemn a asezamantului medico-social inceput in anul 2006. Biserica este impodobită la exterior cu modele arhitecturale maramuresene deosebit de frumoase si la interior cu picturi bizantine. Fresca manastirii Petru Voda este lucrata armonios, infatisand chipurile sfinţilor prin care parca se rasfrânge dumnezeirea.

Din anul 2005, staretul manastirii Petru Voda este parintele Lavrentie Carp Lucian, care a venit in manastirea Petru Voda in data de 14 octombrie 2003, unde a dat dovada de ascultare si daruire pentru viata monahala.
Sub ingrijirea Manastirii Petru Voda a luat fiinta un azil de batrani, o casa de copii cu predare, existand doua clase, (intaia si a doua), dar si un dispensar medical pentru asigurarea asistentei medicale. Tot in interiorul acestui asezamant are loc prelucrarea plantelor medicinale in cadrul unui laborator, preparandu-se medicamente naturiste pentru diverse afectiuni.

La Manastirea Petru Voda se afla mormantul parintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa (23 noiembrie 1925 – 21 noiembrie 2006) care a fost alaturi de parintele Iustin in ani grei de temnita, fiind unul dintre disidentii cei mai inversunati ai perioadei comuniste. Acesta a fost inmormantat aici conform testametului sau.

Parintele Iustin Parvu de la Manastirea Petru Voda

Parintele Iustin Parvu este nascut la data 10 februarie 1918, in satul Petru Voda, din comuna Poiana Teiului, judetul Neamt. In anul 1939 s-a inscris la Seminarul Teologic de la Manastirea Cernica, iar intre anii 1942 si 1944 merge ca preot misionar pe frontul de est, pana la Odesa.

In anul 1948, parintele Iustin este arestat din considerente politice si condamnat la 12 ani de inchisoare. Detentia a facut-o prin inchisorile de la Suceava, Vacaresti, Jilava si Aiud. In anul 1960 este condamnat din nou la inca 4 ani de inchisoare pentru ca nu s-a lepadat de credinta crestina. Parintele Iustin Parvu a fost inchis aproape 17 ani in timpul regimului comunist, in temnita intalnindu-se cu prietenul si fratele sau intru credinta, parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa. In anul 1964 a fost eliberat din detentie si se angajeaza ca muncitor forestier.

Intre anii 1966 si 1975 devine preot monah la Manastirea Secu, iar pana in 1990 s-a aflat la Manastirea Bistrita. In anul 1991 incepe constructia de la Manastirea Petru Voda, unde a fost staret pana in anul 2005, dupa care a ramas principalul duhovnic.

In anul 2000 parintele Iustin  a ridicat un schit pentru maici langa Manastirea Petru Voda, un azil de batrani si o casa de educatie pentru copii. In anul 2003 acesta a infiintat publicatia lunara de invatatura si atitudine ortodoxa intitulata “Glasul Monahilor”.

Parintelui Iustin Parvu i se datoreaza in totalitate meritele asezamantului monahal Manastirea Petru Voda. Astazi, acest loc a devenit unul dintre cele mai cautate si vizitate de catre credinciosi, un veritabil obiectiv pentru turismul ecumenic.Drumul de la Piatra Neamt la manastirea Petru Voda trece pe la manastirile Bisericani (numita asa de la cuvantul “bisericosi” ce ii caracteriza pe primii calugari de aici) si Pangarati (celebra datorita arhitecturii unice a bisericii vechi).

Adresa: sat Petru-Voda, comuna Poiana Teiului, jud. Neamt

Tel: 0233257003, 0233258473
Fax: 0233257257
E-mail: manastirea@petruvoda.ro
Staret: ieromonahul Lavrentie Carp Lucian
Web: http://manastirea.petru-voda.ro/
Hramul manastirii Petru Voda: “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” (8 noiembrie)
Anul constructiei: sfarsitul sec XX -lea

Sursa: trecator.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide fereastra
1
💬 Doriti sa vorbiti cu noi ?
Scan the code
Salut👋
Te putem ajuta?